Zámecký pivovar Blatná (prosinec 2020)
Protože se v prosinci dokázala republika dostat do 3.stupně pandemie, otevřely se na chvíli restaurace a samozřejmě i pivovary. Rozhodl jsem se toho využít a alespoň jeden navštívit. Nevybral jsem žádnou dálku, do Blatné se dá z Českých Budějovic dostat vlakem za 1 a půl hodiny. Kamarád se vydal se mnou. Doba pandemie byla po celém městě vidět - takřka ''vylidněno'', zámek otevřený jen na zahradu za poplatek. No a kousek od zámku se nachází velmi pěkný pivovar (také lihovar).
Uvnitř pivovaru se nachází podniková prodejna, ve které je tolika sortimentu piva Blatenský kohout a pálenek, že kdyby se to tam zapálilo, tak by vše lehlo rychle popelem. V současné době se pivo v Blatné stáčí do PET lahví, soudků, skleněných lahví 0,5 l a 0,33 l, a k mému potěšení, i do plechovek 0,5 l. Nakoupil jsem od každého trochu. Při koupi plechovky nebo skla počítejte s vyššíma cenama, např. plechovka za 65,-Kč.
Protože však v Blatenském pivovaru není výčep, na ochutnávku čepovaného Blatenského piva jsme se vydali do dvou zařízení, kde se pivo čepuje. První byla kavárna V Podzámčí, která se nachází hned naproti zámku a pivovar je prakticky přes silnici.
Na čepu zde měli polotmavý ležák 12. Chuťově měl typickou chuť polotmavého piva a spíše do hořka. Na kavárnu měli dobře vychlazené.
Po ochutnání jsme vyrazili ochutnat dál do Restaurace Kohout v Prostoru, kde čepují více druhů a která se nachází kousek nad náměstím.
První jsme ochutnali světlé výčepní 10, které bylo k jídlu na zapití dobré, ale nedovedl bych si představit u něj sedět celý večer.
A když už jsem zmínil jídlo, tak sme si dali tatarák, který byl chuťově skvělý, lehce pikantní. Ale to asi bylo tím, že sme si přidali trochu Tabasca.
Poté jsme si dali světlý ležák 11 a tady musím říct, že ten byl asi nejlepší. Lehká vyvážená hořká chuť a dobře vychlazený.
Poté jsme pro srovnání s kavárnou ochutnali znovu i polotmavý ležák 12, určitě špatný nebyl, ale stačil mi ten jeden, chuťově byla 11tka světlá lepší.
Celkově si myslím, že Blatenské pivo určitě za ochutnání stojí. Škoda, že se v prostorách pivovaru nenachází výčep (ačkoli ve zmiňované kavárně a restauraci je pivo dobré skoro jako od zdroje) a škoda, že podmínka na možnost exkurze je minimální počet 10 účastníků. Jinak je to velmi pěkný pivovar s pivovarským komínem, což už se vidí málokdy.
Komentáře
Okomentovat