Pivovar Vítek z Prčice Sedlec-Prčice (srpen 2020)
Opět jsem využil dovči a vydal se tam, kam bych se o víkendu veřejnou dopravou nedostal a sice Sedlec-Prčice, kde se nachází Muzeum Vitkovců a také pivovar s příznačným názvem Vítek z Prčice.
Samotné město není velké, ale má dvě pěkná náměstí s kostely.
Opodál od většího náměstí se nachází velký komplex ve stylu Vitkovců s Muzeem Vitkovců, prodejnou a pivovarem.
Bohužel, Muzeum Vitkovců bylo ten den, oproti předpokladu, zavřené a jak jsem se předtím v infocentru dozvěděl, je otevírací doba muzea a vůbec celé vedení Vítkovského komplexu velmi zvláštní. Popravdě řečeno, i já jsem byl zvědav do čeho jdu, když jsem viděl pana majitele, jak ve špatných recenzích na pivovar vracel údery. Ale opět jsem si nic dopředu nepřipouštěl.
Prostředí uvnitř pivovarské restaurace bylo kouzelné. Typický středověk, dřevo. Jen mi tam trochu nezapadla varna z nerezu, asi by zde více slušela klasika měděná.
První jsem si dal světlý ležák 12tku a ta byla vskutku jako křen. Typická hořká chuť ležáku plzeňského typu a dobré chlazení. K pivu jsem si dal vepřové pečené za studena. Věděl jsem z recenzí, že zde podle Vitkovců dávají enormní porce jídla, ale myslel jsem, že u chuťovek k pivu tomu tak nebude. Mýlil jsem se. Měl jsem co dělat, abych to snědl a tak chuťově těžký domácí chleba sem snad taky ještě neměl. Nicméně chutnalo.
Poté jsem zkusil desítku a opět musím konstatovat, že některé minipivovary jí uvařit chuťově umí.
Dále mě v nabídce zaujala bavorská polotmavá 13 a skutečně bavorský typ se tady nedal zapřít. Chuťově vydařené pivo.
Nakonec jsem se rozhodl ochutnat svrchně kvašený pivo a sice 12 Pale Ale. Nebylo moc chuťově výrazné, obsluha mi nebyla schopná říct zda se jedná o IPA nebo APA, a z těch chuťových konců to ani pořádně poznat nebylo. Myslím, že svrchně kvašená piva do dob Vitkovců moc nepatřily, a ležáky zde mají tak dobré, že takových svrchňáků netřeba.
Celkově si myslím, že pivovar Vítek z Prčice stojí za návštěvu, už jen kvůli stylovému prostředí, chuťově skvělým ležákům a dobrému jídlu obrovské porce.
Komentáře
Okomentovat