Pivovar Galant Mikulov (srpen 2020)

Pivovar, který je zasazen spolu s vinařstvím, v hotelu Galant pořádá pravidelné exkurze, a tak jsem se dopředu také na jednu objednal.

Exkurzi vedl starší kolega pana sládka, který jednak pivovar založil a jednak vedl dlouhá léta vinařství Galant. I proto měl zřejmě po celou dobu exkurze tendenci srovnávat pivovarnictví a vinařství, což už samo o sobě vzbuzovalo pochybnosti, zda nemaj v Galantu pivo jako doplněk. Exkurze začala u varny a poté se přešlo do ležáckých sklepů. 

V ležáckých sklepích proběhla ochutnávka tzv. mladých piv a musím říci, že u všech třech ochutnávek mi přišlo, že piju obarvenou vodu. Možná u polotmavého lehce něco jako pivo. Divil jsem se nadšení ostatních účastníků exkurze. Dále se pan spolumajitel zmínil, že vodu bere pivovar od společnosti Kanalizace Břeclav, což není nic povzbudivého k chuti na pivo. Příběh o tom jak vznikl pivovar byl zdlouhavý. Po konci exkurze jsem měl rezervačku v pivovarské terase, naštěstí s markízou, protože se z těch třicítek, které jsem chytil v Mikulově denně, strhl, byť osvěžující, tak silný liják. Na čepu měli 11tku světlou a tak jsem si jí dal. Myslel jsem si, že horší než ležák u Mamuta to nebude, ale bohužel jsem se šeredně mýlil. Vodová až lehce nakyslá chuť tedy opravdu nezaujala, pil jsem jí hodně dlouho.

S jídlem to už bylo lepší. Domácí paštika chutnala a originál moravská kyselica - ta opravdu neměla chybu.

Druhé pivo, které měli na čepu byla svrchně kvašená devítka. Ano, skutečně devítka. Že na svrchňáku se nedá nic zkazit? Tady mě přesvědčili o opaku. Opět pivo lehce kyselé a vodové chuti, po ''ovocném'' nádechu ani stopy.

Pan sládek se mj. při exkurzi zmínil, že pivovarská technologie stála dohromady 6 milionů korun. Peníze, nadšení a vaření piva jako doplněk ''co ještě nemáme'' kvalitu a dobrou chuť piva nikdy nezajistí. Myslel jsem si, že v pivovaru, který je zasazen v hotelu, má slušnou prezentaci a pořádá pravidelné exkurze, bude pivo solidnější nežli u Mamuta, ale zdaleka tomu tak nebylo, naopak. Ale věřím, že víno umí. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Sibeeria Craft Brewery Praha-Vysočany (únor 2023)

Pivovar Belveder Železná Ruda (září 2020)

Topolský pivovar Topolná (listopad 2022)